top of page
Foto van schrijverNienke Vletter

Mijn 9 meest favoriete (teken)materialen in één blog

Eén van de moeilijkste vragen die iemand mij kan stellen is: 'Hey Nienke, wat zijn jouw favoriete tekenmaterialen?'. Poeh, heb je even? In elke categorie van materialen zijn er namelijk zoveel opties en merken. Maar na ruim 5 jaar diepgaand onderzoek (lees: ja, ik heb heel veel pennen, verf en potloden ;), heb ik een verzameling favorieten. Ik deel ze graag met jou in deze blog!


Ben je benieuwd wat de beste (betaalbare) materialen zijn als je begint met tekenen? Lees dan mijn blog over tekenmaterialen voor beginners.



1. (Vul)potloden We beginnen bij het begin: het potlood. Qua ‘gewone’ grafietpotloden heb ik niet echt een voorkeur, hoewel ik de Black Wing wel echt een beauty vind (maar ook wel prijzig). Ik werk zelf graag met vulpotloden (ook wel mechanical pencils genoemd), omdat je deze meestal niet hoeft te slijpen en ze dus altijd scherp blijven. Ik heb 2 favorieten:

Mijn absolute favoriet is de Pilot Color Eno. Een potlood met vullingen in kleur die je kunt uitgummen. Voordeel van schetsen met een gekleurd potlood is dat de kleur niet zo goed zichtbaar is onder bijv. waterverf of markers. Een grafietpotlood veroorzaakt nog wel eens vlekken namelijk. Als je (net als ik) veel buitenlandse illustratoren volgt, zie je vaak het ‘color erase’ potlood van Prisma Color voorbij komen. De Pilot Color Eno is net zoiets, maar dan als vulpotlood. Ik gebruik graag de blauwe of roze (want lievelingskleuren), maar je hebt ze in 8 verschillende kleuren. En je kan er ook complete complete illustraties mee maken!


Ten tweede de Tombow Mono Graph. Iets dikker (en de blauw/wit/zwarte ook wat zwaarder) dan gemiddeld, waardoor hij lekker in je hand ligt. Heeft ook slimme Japanse vernuftigheidjes, zoals de potloodvulling naar beneden ‘shaken’ (check mijn IG stories) en een gummetje dat je omhoog kan draaien én vervangen.


2. Gum en puntenslijper Bij een goed potlood hoort een goeie gum en puntenslijper. Ik zweer al jaren bij dezelfde gum. De Tombow Mono Dust Catch. Yep, matcht bij m’n favoriete vulpotlood. Gumt niet alleen goed, maar de gumresten rollen op en blijven grotendeels aan je gum kleven. I-de-aal, niet meer overal gumresten!


Voor het gummen van kleine details gebruik ik trouwens de Tombow Mono Zero. Een soort vulpotlood, maar dan met een gum (en de gum-vulling kun je vervangen).


De beste puntenslijper is een eeuwige zoektocht onder illustratoren en kunstenaars. Als je puntenslijper niet goed is, breken je potloden namelijk continu af. Heel frustrerend. Totdat iemand mijn de Dahle133 aanraadde en ik ben FAN. Geen gebroken punten meer! Ik heb er zowel thuis als op de studio eentje staan. Het 'schaaft' kleine stukjes van je potlood, waardoor je niet teveel van je potlood verliest én je houdt een enorm scherpe punt over. Als ik onderweg ben, gebruik ik een goeie kwaliteit messing puntenslijper van Möbius & Ruppert.


3. Fineliners

Er zijn véél verschillende merken fineliners. Het meest bekende merk is waarschijnlijk Micron van Sakura. De Micron fineliner gebruik ik regelmatig voor illustreren, zeker nu ze ook een set grijstinten hebben uitgebracht. De fineliners van Uni-ball PIN vind ik ook prettig werken, die hebben een lekker flow en goeie punt. En als 3e in dit rijtje: Winsor&Newton heeft ondertussen ook fineliners op de markt gebracht, die een langere aanzet naar de punt hebben. Die zijn op dit moment mijn favoriet. Vooral de sepia kleur voor portretten, in combi met bijvoorbeeld waterverf of alcohol markers.


Alle genoemde fineliners zijn waterproof, dus goed te gebruiken in combinatie met ‘natte mediums’ zoals aquarel.



4. Brushpennen Ook hiervoor geldt: er zijn héél véél verschillende brushpennen. Dit zijn de 3 merken die ik het meest gebruik:

· Tombow was my first love. Toen ik 5 jaar geleden begon met hand- en brushlettering, was de Tombow ABT Dual brushpen de heilige graal onder de brushletteraars en volgens mij is dat nog steeds zo. In 2015 werd ik gevraagd om voor Tombow op een beurs demonstraties te geven. Ik kreeg toen de volledige set met (ondertussen) 108 brushpennen: it was a dream come true! Met een brushpen aan de ene kant en een fineliner/viltstift aan de andere kant, kun je makkelijk kleuraccenten en lijnen in dezelfde kleur maken. Mix ze met water en je krijgt een tof aquarel effect. Tombow heeft nu trouwens ook een heerlijke desk organizer voor al je ABT markers op de markt gebracht! Wil je brushpennen die voordeliger zijn dan de Tombows, maar wel een fijne punt hebben om mee te werken? Dan zou ik zeker voor Edding of Sakura Koi gaan.


Een kleiner zusje van de grote Tombow is de Tombow Fudenosuke. Yep, probeer dat maar eens in één keer goed uit te spreken, heeft bij mij 3 jaar geduurd ;-) Ik vind de zwart/grijze versie het fijnst en gebruik deze kleine brushpen vooral bij het illustreren. De zwarte kant voor lijnwerk, de grijze kant voor schaduwen. En de inkt is waterproof! Bij de workshop Sketchjournaling die ik samen met Anne van GoudenLijntjes geef, zit deze ook in het workshop pakket.

Sinds dag één dat ik begon met brushlettering is de Pentel Brush Sign Pen mijn favoriet voor kleiner werk, bijvoorbeeld in je journal. Grotere, zachtere brushpunten zoals de Tombow ABT slijten uiteindelijk bij intensief of verkeerd gebruik. Pentel heeft een stevige punt die je eerder leeg schrijft dan dat ‘ie kapotgaat! Bovendien hebben ze dit jaar nieuwe kleuren uitgebracht, die helemaal heerlijk zijn. Goed om te weten: de inkt van de Pentel brushpennen is niet watervast, dus pas op als je dit wilt combineren met waterverf


5. Waterverf / watercolor / aquarel Klinkt allemaal anders, is allemaal hetzelfde. Waterverf. Er zijn hele mooie tubes met de beste en mooiste pigmenten zoals Daniel Smith, Holbein of Winsor & Newton Professional Watercolors. Hoewel ik deze tubes graag zou proberen, heb ik ondertussen zoveel aquarel setjes met ‘napjes’, dat ik mezelf een verbod heb gegeven om duurdere waterverf tubes te kopen voordat de napjes op zijn ;-). Ik heb dus diverse setjes verzameld: sommige fijn voor ‘on the go’ (want klein en handzaam), sommige groter. Als ik in mijn studio werk, pak ik graag mijn Winsor&Newton Cotman set met 45 kleuren. Ik gaf mezelf deze ooit als souvenir cadeau uit een kleine, schattige art store in Edinburgh. De set was in de aanbieding, dus onweerstaanbaar. Hoewel deze verf officieel minder kwaliteit heeft dan de professional watercolors, zijn de pigmenten en kleuren van W&N gewoon altijd goed.


Voor onderweg of voor bijvoorbeeld urban sketching op locatie vind ik de set met 12 kleuren van Winsor&Newton een aanrader. Ook heb ik een paletje samengesteld met mijn favoriete kleuren van Prima. Deze laatste is wel van iets mindere kwaliteit, maar de snoepdoosjes zijn gewoon te leuk om te laten liggen (zeker als je 3 dagen op de beurs mag werken met alle mooie spullen van de webshop Splendith).

Als penselen gebruik ik het liefst die van Princeton. Niet de goedkoopste, maar oh zo fijn én zonder echt dierenhaar. Onderweg gebruik ik vaak een waterbrush: de Pentel Aquash.


6. Kleurpotloden

Deze blog serie begon met een aantal reviews over kleurpotloden and I ain’t done yet! Want ik [hartje] kleurpotloden. Ik ben ontzettend fan van de Faber Castell Polychromos, waarvan ik de 120 set op mijn verjaardag kreeg (check de blog hier). Bij veel art stores zijn ze ook los verkrijgbaar, dus kun je jouw favoriete kleuren altijd aanvullen. Recent kocht ik ook een paar Caran D’ache Luminance en oh my…gevaarlijk lekkere potloden! Een uitgebreide review volgt zeker nog. De potloden van Holbein zouden ook absoluut een favoriet zijn, als ik een onbeperkte bankrekening had


7. Schetsboeken Hier kan ik een boek over schrijven (pun intended ;). Zo-veel schetsboeken en mijn kasten staan er vol mee. Ik heb ondertussen 3 favorieten die er voor mij uit springen:


· Wil je jezelf op iets heel moois trakteren? De schetsboeken van Mossery vind ik echt een cadeautje. Niet goedkoop, maar wel érg mooi. Ze hebben goed papier die al het materiaal aan kan en prachtige covers.

· Wil je een schetsboek speciaal voor waterverf? Zelf gebruik ik graag de schetsboeken van Hahnemuhle. Hoge kwaliteit watercolor papier en net wat lekkerder qua prijs dan Mossery. Tegenwoordig heeft Hahnemuhle ook watercolor schetsboeken met toned papier, leuk om als afwisseling te proberen!

· Wil je geen stress over het mogelijk ‘verpesten’ van je dure schetsboek als een tekening mislukt? Mij heeft het erg geholpen om in de schetsschriftjes van Gersteacker te gaan werken. Goed papier, maar ontzettend goedkoop! Een uitgebreide blog daarover vind je hier.


8. Gouache Of zoals het in ‘t in Nederlands officieel heet: plakkaatverf. Mijn favoriet is geen 100% gouache, maar de Acryla Gouache van Holbein. Deze Acryla Gouache kun je verdunnen met water (zoals gouache), droogt mooi mat op (zoals gouache), maar is na het drogen wel watervast (zoals acrylverf). Daardoor kun je makkelijker lagen over elkaar heen verven dan bij gewone gouache. En waarom Holbein? Omdat de pigmenten van hele hoge kwaliteit zijn en de kleuren fantastisch! Meer weten over gouache? Lees dan deze blog.

9. Acrylic markers De laatste in het rijtje. Omdat ik ook muurschilderingen maak, werk ik regelmatig met acrylic- / verfmarkers. Deze kun je ook op papier gebruiken, alleen is niet elk papier geschikt. Probeer hiervoor mixed media of watercolor papier.

Het meest bekend zijn de paintmarkers van Posca. En ik heb hier niet voor niets een hele doos vol van! Goeie dekking, fijne kleuren en een lekkere flow. De punten zijn trouwens los te koop en te vervangen, zodat je langer met een marker kan doen.


Tegenwoordig werk ik liever met de Molotow One4All markers. Deze zijn namelijk navulbaar! Als de kleur niet meer zo lekker dekt (wat na een tijdje gebeurt – ook bij Posca’s), blijf je niet zitten met een halfvolle / -lege marker. Je vult de kleur gewoon weer bij! Of je mengt je eigen kleuren door diverse tubes te combineren. Omdat ik ze qua flow en dekking dezelfde kwaliteit vind hebben als de Posca’s, kies ik liever voor de duurzame optie.


Zo, dat waren ze. Mijn favorieten. Is dit lijstje compleet? Zeker niet! Vraag mij bijvoorbeeld naar alcoholmarkers, inkt of tekenen op de iPad, dan heb ik daar natuurlijk óók een mening over ;-) Maar dat bewaar ik wel voor een volgende blog. Dit zijn in ieder geval de materialen die ik in mijn dagelijkse werk het vaakst gebruik.

En, zitten jouw favorieten er ook bij? Of heb je nog vragen over bepaalde materialen? Laat het me weten in de comments!



PS Ik heb links verzameld van webshops waar ik zelf graag mijn materialen bestel. Handig om alles zo veel mogelijk op één plekje te bestellen, scheelt weer in verzendkosten!


De meeste links in dit artikel zijn affiliate links. Ga je materiaal kopen? Dan help je mij door je bestelling via deze links te doen! Het kost jou niks extra’s en ik verdien dan een klein percentage van de verkoop. Hierdoor kan ik deze blogs blijven schrijven.


Shop je bij BeCreativeShop.nl? Gebruik dan de code NienkeVletter, dan krijg jij 5% korting op je materialen! Dank je wel alvast :)

2.728 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page