top of page
Foto van schrijverNienke Vletter

Snoepkleurtjes: de pastel Holbein Artists kleurpotloden

Sommige art supplies zijn gewoon onweerstaanbaar. Komt dat door de mooie verpakking? De shiny lettering? De hoge kwaliteit van de materialen? Of de lekkere unieke kleurtje? In het geval van de pastelkleurige Holbein artist potloden, was het alles bij elkaar voor mij!


Twee jaar geleden kocht ik al eens een kleine set van 12 pastelkleurige Holbein potloden. Toen webshop Splendith deze zomer de grote set met alle 50 pastelkleuren in de aanbieding deed, kon ik me gewoon niet meer inhouden. Wat is er zo onweerstaanbaar aan deze potloden? Ik zet het voor je op een rijtje in deze nieuwe blog.

NienkeVletter blog x Holbein pencils_header square

Judging a book by its cover

Laten we bij het begin beginnen: de verpakking. Uiteraard is dat in 99% van de gevallen niet de reden waarom je een potlodenset koopt, maar laten we eerlijk zijn: het helpt wel. De pastelkleurige set zit in een stevige doos waarvan het ontwerp de droom is van de 7-jarige my-little-pony-lover versie van mezelf. Een zachtroze basis, met subtiel gekleurde lijnen en de lettering in goud erop. Die wil je gewoon in het zicht zetten in je studio of werkkamer: zonde om deze in een la weg te leggen.


Het doosje heeft een plastic inlay, zodat alle potloden op hun individuele plek blijven. Dit had wat mij betreft iets chiquer gekund, maar de buitenkant én de potloden maken veel goed :-) Ook heel fijn je krijgt er een mooie swatchkaart bij van licht gestructureerd papier. Hiermee wint Holbein bij mij zeker punten!


NienkeVletter blog x Holbein pencils_swatch card

En hoe zit het met de kleuren?

Ik heb al een heleboel potloden, dus je vraagt je misschien af waarom ik deze set wilde hebben. Of zoals mijn verloofde het zei: 'Oh, wat heb je nu weer gekocht dat je niet nodig hebt, maar wel heel graag wilde hebben?'. De reden? Da's absoluut de kleurselectie!


De meeste potloodsets hebben een assortiment van overwegend midden- en donkere tinten, met een paar echt lichte kleuren in de selectie. Je kunt met middentonen ook lichtere kleuren creëren: door licht te tekenen of om een kleur te blenden met een wit potlood. Maar ik vind juist een volle kleur mooi en het blenden heeft niet altijd hetzelfde resultaat als een licht gekleurd potlood zou hebben.


Dus die grotere selectie van lichte tinten is de reden waarom ik deze set aan mijn collectie heb toegevoegd. Nou heb ik ook de Tombow Irojiten collectie, met o.a. ‘pale tones’ tot ‘very pale tones’. Alleen is de kleurafgifte van die potloden een stuk lichter, waardoor ze minder goed te zien zijn op papier.


De pastelkleurige Holbein potloden hebben juist die fijne combi van lichte tinten en een hele goeie kleurafgifte (meer daarover in de volgende alinea). Om eerlijk te zijn had ik wel gehoopt dat sommige kleuren nóg lichter zouden zijn, vooral wat lichte blauw en groen tinten. Hoe licht? Nou, misschien net zo licht als de eerste roze- en oranjetinten, die zo fijn zacht zijn. Maar ondanks dat vind ik echt dat er onwijs mooie kleuren in deze set zitten. Die mintgroene tinten, de 'Forgot-me-not' blauw, de Coral en Pink. En ik vind het ook top dat er ook verschillende vergrijsde kleuren in zitten, met kleuren zoals Ash Rose en Smoke Bleu. Oké, zoals je merkt, kan ik nog wel even doorgaan, maar laten we gaan tekenen hiermee!


Potloden van artist quality

Zoals Splendith zegt: materialen zijn er om te gebruiken, niet om te verzamelen. Dus laten we deze beauties gebruiken! Wat maakt deze potloden zo geweldig? Waarom zijn dit potloden van artist kwaliteit?

Voornamelijk omdat Holbein "hoogwaardige pigmenten met een uitstekende lightfastness" gebruikt. Kortom: de kleuren vervagen ook na jarenlang niet. Ik kon geen rating van deze lightfastness vinden op de verpakking of de website, maar het feit dat de kleurafgifte zo goed is, onderstreept die hoge kwaliteit zeker!

NienkeVletter blog x Holbein pencils versus Polychromos

Ik had eerder gelezen dat Holbein potloden gemaakt zijn van een mix van was, vet en olie, maar op de verpakking en de website staat dat het een potlood op oliebasis is.


Een beetje achtergrondinformatie: de meeste potloden zijn wax- of oilbased. Wax based potloden zijn meestal zachter (zoals Caran d'Ache Luminance), potloden op oliebasis iets harder (zoals Faber Castell Polychromos).


Grappig weetje: de look & feel van zowel Polychromos als Holbein potloden is trouwens héél erg vergelijkbaar. Maar er zit wel verschil in de potloden: Holbein potloden zijn iets zachter dan de Polychromos en zijn heerlijk creamy om mee te werken! Ook kleuren met elkaar blenden gaat heerlijk met de Holbein potloden.

Nog een pluspunt: de buitenkant van de potloden komt perfect overeen met de werkelijke kleur van het potlood. Fijn, want waardoor is het makkelijk om een kleur uit de set te kiezen. Dit klinkt misschien als iets vanzelfsprekends, maar bij veel goedkopere sets kan de kleur van de buitenkant van het potlood nogal verschillen van de daadwerkelijke kleur op papier.


Ook handig bij Holbein: het kleurnummer en de kleurnaam staan helemaal onderaan. Dus zelfs als je potlood bijna op is, kun je nog zien lezen welke kleur het is. Fijn als je die kleur weer nieuw wilt komen - want de Holbein zijn ook individueel te verkrijgen.


NienkeVletter blog x Holbein pencils_swatches on black

De ultieme kwaliteitstest: op donker papier

Een goeie test voor de kwaliteit van potloden vind ik om ze te testen op zwart papier. Veel kleurpotloden worden nogal flets als ze op donker papier worden gebruikt. Nou, de Holbein potloden zeker niet! Sommige kleuren hebben nét iets minder nuance dan op licht papier, maar ze doen het nog steeds geweldig! Ik heb ook een illustratie gemaakt in een toned schetsboek (zie hieronder) en ook daar knallen de kleuren nog steeds lekker van het papier af!


Zijn er nog nadelen?

Tja, da's toch de prijs. De losse potloden zijn 3,95 euro per stuk. Daarmee zijn ze een tikje duurder dan één van mijn andere favorieten: de Caran d’Ache Luminance (3,75 euro per potlood).


Het is altijd voordeliger om een set te kopen, maar dat is ook wel een grotere investering. Mijn tip? Koop eerst een paar losse potloden in vergelijkbare kleuren van verschillende merken (zoals de Polychromos, Luminance en Holbein). Probeer ze een tijdje uit en kijk dan welk potlood je elke keer weer pakt. Dit is echt een kwestie van individuele smaak, dus zo kun je onderzoeken op welk merk jij verliefd wordt!


Zet jij ze op je verlanglijstje?

Dus dan nu het dilemma: kopen of niet? Is dit de eerste volledige set is die je koopt? Dan zou ik aanraden misschien eerst de set met meer reguliere kleuren te kopen. Tenzij je alleen maar in pastel kleuren wilt werken natuurlijk. Heb je al een set met meer reguliere kleuren hebt? Dan is dit echt een prachtige aanvulling op je collectie! Vanwege de prijs is het misschien niet iets wat je zomaar even koopt, maar het is echt een prachtige set om voor te sparen of op je verlanglijstje te zetten. En pssst...ze zijn op dit moment nog in de aanbieding, net als de volledige set van 150 potloden ;-)



Wil je jezelf trakteren op nieuwe kleurpotloden?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van mijn favoriete webshops: Splendith. De links in dit artikel zijn affiliate. Dat betekent dat je mij echt helpt als je deze links gebruikt als je producten gaat kopen. Het kost je niets extra's, maar ik verdien wel een klein percentage. Daardoor kan ik veel meer van dit soort blogs schrijven, dus dank je wel alvast!

1.772 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page